DUURZAAMHEID
DUURZAAM BOUWEN
Wie Key West zegt, zegt duurzaamheid en hernieuwbare energie. Daarmee beginnen we al bij de bouw van de wijk. Om de afstand van de producenten tot de werf zo klein mogelijk te houden, gebruiken we tijdens de bouw alleen materialen uit België en Europa. De bakstenen worden in België geproduceerd, de staalplaten, ramen en tegels in andere delen van Europa.
DUURZAAMHEID
HERNIEUWBARE ENERGIE
We kozen voor zonnepanelen om de wijk zo veel mogelijk haar eigen energie te laten produceren. De gebouwen verwarmen en koelen we met aardwarmte die we uit de grond onder de site halen. Warmtepompen zorgen in de winter voor een constant aangename warmte en in de zomer voor aangenaam koele temperaturen. Key West wordt zo zuinig op vlak van energieverbruik. Dankzij dat lage verbruik hoeven de bewoners en bedrijven in de wijk niet wakker te liggen van hun energiefactuur en de energieprijzen.
DUURZAAMHEID
GROENE LONG
Met 5 groendaken en een grote binnentuin zorgen we niet alleen voor zo veel mogelijk groen. De groendaken isoleren de gebouwen namelijk tegen de hitte, houden de temperatuur in de wijk op een aangenaam peil én zuiveren de lucht. In de binnentuin van de wijk genieten de bewoners zo van een aangenaam microklimaat. Ook in het Crickx Park naast de wijk vinden de bewoners groen en verkoeling.
In de groententuin kunnen bewoners en Brusselaars zelf hun groenten en fruit telen. Zo spelen we in op de vragen van mensen die hun groenten en fruit liefst zo lokaal en biologisch mogelijk willen. Bewoners en omwonenden zonder tuin kunnen hun groene vingers er de vrije loop laten.
DUURZAAMHEID
REGENWATERRECUPERATIE EN ‘ZERO WASTE’
Het regenwater vangen we op en hergebruiken we om de binnentuin en daktuinen te besproeien. Het afval wordt ondergronds gestockeerd maar in aangepaste collectieve containers aan straatkanten.
DUURZAAMHEID
WERFVERKEER VIA HET KANAAL
Omdat de wijk pal naast het kanaal Brussel-Charleroi ligt, kozen we om ook het werfverkeer zo duurzaam mogelijk te laten verlopen: zo veel mogelijk via het water. Het transport via binnenschepen bespaart duizenden ritten met vrachtwagens. Dat helpt om de CO2-uitstoot te verkleinen en de impact op het verkeer in de onmiddellijke en grotere omgeving van de site zo klein mogelijk te houden.
Op dit moment zijn we hiervoor in gesprek met de Haven van Brussel. Zodra we de bouwpartners en leveranciers kennen, bespreken we ook met hen om het werftransport via het kanaal te laten verlopen.
SLIMME MOBILITEIT
AUTOLUW
Duurzaam wonen gaat hand in hand met duurzame mobiliteit. Daarom moedigen we groene en alternatieve mobiliteit zo veel mogelijk aan en maken we Key West bijna autovrij. Voetgangers en fietsers krijgen in de wijk alle plaats.
RUIMTE VOOR FIETSERS
VLAK BIJ ALLE OPENBAAR VERVOER
Met bus- en tramhaltes voor de deur en om de hoek en metrostations op wandelafstand is de nieuwe stadswijk duurzaam bereikbaar. Ook bewoners die buiten Brussel werken, zijn te voet in 10 minuten tijd in treinstation Brussel-Zuid.
AUTO- EN FIETSDELEN
Auto- of fietsdelen? Geen probleem! Er liggen 4 Villo!-punten en een Cambio-punt op een boogscheut van Key West. In de ondergrondse parking van de wijk hebben we enkele parkeerplaatsen gereserveerd voor deelwagens van een autodeelbedrijf.
WAGENS ONDERGRONDS & ELEKTRISCHE LAADPALEN
Mensen die toch de wagen verkiezen, zijn in 10 minuten op de Brusselse Ring. Omdat groene mobiliteit de toekomst is, voorzien we maar 383 parkeerplaatsen in de ondergrondse garage, 381 voor wagens, 2 voor motoren. 159 daarvan zijn voorbehouden voor bezoekers en mensen die er werken. Eigenaars van een elektrische wagen kunnen hun wagen opladen aan een van de verschillende laadpalen.
Dynamische leefbuurt
MIX VAN WONEN, WERKEN EN ONTSPANNEN
Key West vormt de oude industriële zone aan de Kuregembrug om tot een levendige buurt om te wonen en te werken. Met 524 appartementen, een kinderdagverblijf, winkels, horeca, dienstenruimtes en 7 productieruimtes bruist Key West van het leven. De oude loodsen maken plaats voor een duurzame, groene wijk. Bewoners, werknemers, omwonenden en voorbijgangers brengen samen nieuw leven naar het stukje Vaartdijk aan de bocht van het kanaal.ONTMOETINGSPLEK VOOR ALLE BUURTBEWONERS
De winkels en horecazaken, het kinderdagverblijf, de groententuin: ze zijn er voor de bewoners van Key West en alle buurtbewoners en Brusselaars. Een terrasje doen met zicht op het kanaal, kinderen afzetten en ophalen, groenten en fruit kopen,… Het zijn allemaal momenten om nieuwe mensen te ontmoeten en te leren kennen.BUURTPLEIN EN PROMENADE VOOR IEDEREEN TOEGANKELIJK
Rustig wandelen langs het kanaal, op het terras genieten van een koffie, een biertje of een glas wijn: het kan allemaal in Key West. De wijk is toegankelijk voor alle buurtbewoners, voorbijgangers en Brusselaars om te komen ontspannen op de promenade, de nieuwe trappen aan het kanaal, het buurtplein en de wandelzone aan de Zoutstraat. In symbiose met het water, het groen en de buurt.SOCIALE COHESIE
VERBINDINGSPUNT
Door de oude industriële zone aan de Kuregembrug om te vormen tot stadswijk wordt Key West een wijk die Anderlecht, Sint-Gillis en de wijken rond Brussel-Zuid met elkaar verbindt. De oude loodsen maken plaats voor een aangename, levendige plek waar elke dag honderden mensen wonen, werken en zich komen ontspannen.
ONTMOETING STIMULEREN
De grote binnentuin is een rustige ontmoetingsplaats voor de bewoners van de site. Het buurtplein tussen de site en het kanaal is georiënteerd op het zuidwesten. Het wordt een plek waar bewoners, omwonenden en voorbijgangers genietend van de zon aan de rand van het water met elkaar kunnen afspreken. Ook de groententuin, kinderdagverblijf, winkels en horecazaken van Key West zijn plekken waar bewoners en bezoekers elkaar ontmoeten.WERKGELEGENHEID
Key West brengt jobs en diensten naar de buurt. Poets- en onderhoudspersoneel, winkelbedienden, horecamedewerkers en werknemers van de bedrijven in de wijk zijn maar enkele voorbeelden van de werkgelegenheid die Key West creëert. In de productiehal van de wijk willen we lokale ondernemingen en/of met een positieve impact naar de wijk aantrekken.
2019-2021: THUISBASIS VOOR LOKALE BEDRIJVEN EN VERENIGINGEN
We lieten de ‘Hangar du Kanaal’ op de site van 2019 tot 2021 gebruiken door een 20-tal uiteenlopende lokale bedrijven, organisaties en verenigingen die er tijdelijk onderdak vonden of sociale en creatieve activiteiten organiseerden. Ze werkten met elkaar samen, zagen hun inkomsten met 50% stijgen en brachten mensen naar de buurt die de kanaalzone anders nooit zouden bezoeken.
Enkele van de deelnemers toen:
- Schrijnwerkerij Tiny House Brussels
- Taverne La Mouette
- Microbrouwerij La Jungle
- Fietskoerier Urbike
- Ecologische bloemengroothandel Marie Poppies
- Creatief atelier Mezz’art
- Buurtverenigingen
Ook maatwerkbedrijf Travie is op de site aanwezig. Het bedrijf helpt mensen met een beperking om in de maatschappij te integreren door hen een job te geven.
INVESTERING IN LAGERE SCHOOL
In de nieuwe Biestebroekwijk waar Key West deel van uitmaakt, komen 3 nieuwe scholen voor de kinderen in de buurt. Key West investeert meer dan 3 miljoen euro in de bouw van een lagere school vlak bij de site.